El 24 de febrer s’inicia una nova etapa al Museu Valencià del Paper

El proper dia 24 de febrer, després d’un any tancat per remodelació, obri de nou les portes el Museu Valencià del Paper. Un museu modern, concorde amb els dissenys museogràfics que es realitzen actualment.
 
Fent una passejada per la planta baixa podrem descobrir, d’una manera molt visual i didàctica, aspectes com la gran importància que té el riu Vinalopó per a l’establiment dels molins paperers, la invenció del paper a Xina i la seua història fins arribar a Xàtiva, Alcoi i la nostra zona, a més d’un espai reservat per a fer projeccions.
 
Abans de descobrir la primera planta i entrar de ple en la fabricació del paper a la nostra zona, trobarem un petit espai reservat al propi edifici de Vil·la Rosario. Un edifici singular i ben característic de la població. Podrem fer un repàs per la seua història i descobrir trets de gran importància que eren completament desconeguts fins al moment.
 
A la primera planta ens endinsarem en la fabricació del paper tradicional i com aquesta tècnica ha evolucionat amb els anys. A més, trobarem la història dels diferents molins paperers establits a Banyeres de Mariola, les característiques més destacables de cadascun d’ells i les corresponents produccions més notables. No només coneixerem els aspectes tècnics d’aquestes fàbriques sinó també l’aspecte més social dels treballadors: quines feines es realitzaven i qui s’encarregava d’elles; la divisió del treball per sexes i edats; les condicions de treball i els salaris dels treballadors.
 
També trobarem una zona dedicada als diferents tipus de papers existents, als fabricants de Banyeres i l’evolució de la producció fins el segle XX, on el paper d’estrassa per a embalar i fabricar bosses de paper cobren un protagonisme especial. Per acabar la visita d’aquesta sala trobarem una zona dedicada a les diferents marques de paper de fumar i a la publicitat emprada al llarg dels anys. No podíem oblidar dedicar un espai al Concurs de vestits de paper i a la seua evolució.
 
La visita finalitza a la planta baixa a una sala on podrem entendre el funcionament dels tallers d’impressió que hi havia a Banyeres de Mariola.
 
En definitiva, la remodelació comporta la creació d’un nou espai per a conèixer la història del paper. Un museu didàctic i pensat per a aprendre d’una forma diferent, on les noves tecnologies estan presents d’una manera destacable. Un museu on els visitants podran veure, tocar i tindre una experiència completa. No dubteu en vindre a descobrir-ho el dia 24 de febrer, a les 11:30 h.
Arxivat en: General

Deixa un comentari