Banyeres de Mariola recupera les cordaes

Les festes de moros i cristians de Banyeres de Mariola recuperen les cordaes després que durant la legislatura 1999-2003 es decidira deixar de celebrar-les. Durant els quinze anys d’absència en el programa d’actes, la legislació ha canviat en alguns aspectes, per la qual cosa s’han actualitzat les normes de seguretat perquè tothom puga participar amb garanties en aquest acte de pirotècnia. Tot i això, les cordaes conservaran les característiques tradicionals de Banyeres de Mariola, en especial la tipologia pròpia on els coets cauen encesos d’un carro que es desplaça per una corda que travessa la plaça Major, entre el castell de fusta i un balcó. Els coets borratxos seran de sis eixides amb un tro final amb altres carros alternats de foc seguit.

Les normes de seguretat es publicitaran a través de bans informatius delimitant les zones de seguretat, roba recomanada, riscos, etc. Ja s’ha repartit una nota a les cases dels carrers afectats amb recomanacions per a la protecció de portes i finestres on s’avisa que l’Ajuntament de Banyeres té contractada una assegurança per a cobrir possibles desperfectes materials. Hi haurà una zona de foc, una zona de risc (on poden arribar els coets) i una zona segura on no hi haurà efectes. Les persones que estiguen a la zona de foc es converteixen en participants passius baix la seua responsabilitat. Una altra novetat en la regulació és que queda prohibida la participació de menors d’edat. També s’estrena la figura del «coordinador de focs» i els seus ajudants que aniran identificats com a tals de manera visible i podran fer indicacions als participants per a vetlar per la seguretat de les persones.

Entre les noves regulacions, estarà prohibit portar coets particulars a la cordà i es vigilarà perquè ningú els encenga de manera indeguda fora de la zona de foc. Tampoc estarà permés el llançament, de manera deliberada, de coets amb la tovera d’eixida orientada cap a participants o les façanes de les cases. El tro d’una carcassa marcarà el final de la cordà i a partir d’aleshores no es podrà encendre cap coet més a la zona de foc, a l’hora que l’enllumenat públic es posa en marxa de nou. S’estrenaran algunes millores de seguretat, com l’establiment d’un punt d’atenció mèdica en l’encreuament dels carrers Àngel Torró i Laporta per al tractament de possibles incidències. També es col·locarà un recipient senyalitzat per a recollir els coets que hagen fallat durant l’acte.

L’Ajuntament de Banyeres de Mariola felicita i agraeix als voluntaris que han assistit als cursos de formació perquè la recuperació de la cordà haja estat possible, així com les agrupacions coeteres per la seua col·laboració en la represa d’aquest acte tradicional i fester.

Arxivat en: Ajuntament

Deixa un comentari