Els tècnics de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la Universitat d’Alacant, Ignasi Grau Mira i Julia Sarabia Bautista, han fet noves investigacions arqueològiques al jaciment de Serrella gràcies al conveni subscrit per el INAPH i l’Ajuntament de Banyeres de Mariola a través del seu Museu Arqueològic. Els nous treballs en la primera quinzena d’octubre, després de les prospeccions arqueològiques d’abril de 2018, han permés aprofundir en la llarga i complexa història de Serrella que comença en el tercer mil·lenni abans de l’Era, al període Calcolític. Es superposen restes dels períodes ibèric i romà, entorn del canvi d’Era, i l’assentament té una màxima ocupació en època medieval islàmica.
Els treballs recents han certificat una primera ocupació andalusina, entorn dels segles XI-XIII, caracteritzada per la construcció d’un sector d’edificis que compten amb plantes molt regulars i cuidades. Possiblement es tracta de residències destacades a les quals s’adossen edificis de magatzematge. S’ha fet una neteja superficial i un sondeig dels vestigis per a elaborar els plànols de les estructures que ens permeten entendre les diferents àrees d’aquest assentament complex. Serrella compta amb fortificacions, àrees residencials i, ara, els nous edificis descoberts. En la recerca s’han fet servir mètodes de representació digital que combinen la fotogrametria, la topografia digital i el modelatge del terreny amb LiDAR.
L’actuació ha comptat amb la col·laboració d’estudiants del Grau d’Història i del Màster d’Arqueologia Professional i Gestió Integral del Patrimoni de la UA, investigadors del CSIC i del Museu de Prehistòria de València.