Després de ser aprovada la proposta pel ple municipal del dia 4 de setembre, l’Ajuntament de Banyeres de Mariola ha convocat una consulta per a conéixer l’opinió ciutadana sobre el canvi de dates de les festes de moros i cristians. El Govern municipal ha pres la iniciativa de donar veu a tota la ciutadania, ja que alguns sectors (diverses filaes, universitaris, comerç, empreses, residents de fora de Banyeres, etc.) havien sol·licitat, des de feia anys i en distintes ocasions, una consulta sobre el calendari fester que estiguera feta amb totes les garanties d’un procés democràtic, representatiu i transparent. S’havien produït anteriorment algunes votacions parcials en l’àmbit de les juntes de les filaes i de la Comissió de Festes, però mai s’havia abordat fins ara una consulta completa que comptara amb l’opinió de tota la població implicada, atés que es tracta de les festes majors i patronals del municipi, les festes de tots i totes. L’Ajuntament de Banyeres de Mariola editarà un full informatiu que arribarà a totes les cases per a explicar els detalls del procés consultiu.

PERSONES AMB DRET A VOT

Tindran dret a votar els ciutadans i ciutadanes majors d’edat que figuren al padró de Banyeres de Mariola i que tinguen la nacionalitat espanyola. També podran votar les persones no empadronades al municipi però que sí figuren en la llista de persones associades-festeres en qualsevol de les deu filaes de Banyeres de Mariola i que siguen majors d’edat.

TERMINI PER A TANCAR EL CENS ELECTORAL

El dia 11 de setembre del 2017, a les 14:00 h, al registre general de l’Ajuntament, es tancarà la llista del cens electoral composta per la relació de les persones empadronades a Banyeres junt al registre de festers i festeres membres de les filaes que siguen majors d’edat.

PUBLICACIÓ I RECLAMACIONS DEL CENS

Es publicaran les llistes del cens electoral i es podran fer reclamacions des del 25 de setembre fins el 5 d’octubre del 2017, inclosos eixos dos dies.

DATA DE LA VOTACIÓ

La consulta ciutadana i l’escrutini tindrà lloc el diumenge 12 de novembre del 2017. L’horari per a poder exercir el vot serà des de les 10:00 fins les 19:00 hores.

LLOC ON ES PODRÀ VOTAR

La votació presencial es farà al maset dels Moros Vells i al dels Contrabandistes. Al maset dels Moros Vells hi haurà sis taules electorals i al dels Contrabandistes quatre més. Les taules estaran senyalitzades per ordre alfabètic perquè voten les persones empadronades. La taula 10 estarà destinada al vot de les persones que no estiguen empadronades i que siguen sòcies festeres. A aquesta última taula també es recomptarà el vot per correu.

OPCIONS DE LES PAPERETES

Als dos masets hi haurà cabines de votació amb paperetes de les tres opcions, que són les següents: «si», «no» i «en blanc». La pregunta principal és aquesta: «¿Està vosté d’acord que les dates de les festes de moros i cristians de Banyeres de Mariola, en honor a sant Jordi, coincidisquen amb el cap de setmana?».

A més, hi haurà una segona pregunta en totes les paperetes (tant en la del «sí», com en la del «no», com en la de «en blanc») amb dues opcions per a triar. El text d’aquesta segona pregunta és el següent: «En cas que s’aprove el canvi, ¿quina opció prefereix?». Les opcions són: «1. Que dos dies dels següents dies de festes: Entrada, Sant Jordi, Moros i Cristians i Sant Crist coincidisquen necessàriament amb el cap de setmana». «2. Que l’Entrada de moros i cristians siga dissabte, Sant Jordi diumenge, Moros i Cristians dilluns i Sant Crist dimarts». Es podrà marcar una de les dues opcions, o les dues, o cap d’elles.

VOT PER CORREU

Fase 1. Les persones que desitgen votar per correu hauran de sol·licitar-ho entre l’1 i el 31 d’octubre del 2017. L’imprés s’haurà d’entregar personalment al registre de l’Ajuntament previa identificació amb el DNI (o passaport o carnet de conduir). També es podrà sol·licitar enviant una carta de petició al registre d’entrada de l’Ajuntament amb el model de sol·licitud emplenat junt a una fotocòpia compulsada del DNI (o passaport o carnet de conduir).

Fase 2. L’Ajuntament enviarà per carta al domicili indicat pel votant tota la documentació necessària per a exercir el vot (full explicatiu, paperetes, sobre de votació, sobre per a adreçar a l’Ajuntament i certificat d’inscripció).

Fase 3. El votant enviarà la seua papereta per carta a l’Ajuntament i serà custodiada fins el dia de l’escrutini.

Fase 4. El dia de la consulta, l’Ajuntament portarà els vots rebuts per carta a la taula número 10, on es farà l’escrutini una vegada acabat l’horari de votació.

TERMINIS DEL VOT PER CORREU

Per a sol·licitar el vot: de l’1 al 31 d’octubre del 2017. Perquè l’Ajuntament envie els sobres i paperetes al votant que ho ha sol·licitat: abans del dia 5 de novembre. Perquè el votant per correu envie a l’Ajuntament el seu vot: fins el 8 de novembre. Últim dia d’arreplega del vot per correu per part de l’Ajuntament a l’oficina de correus de Banyeres de Mariola: l’11 de novembre del 2017 fins les 12:00 hores.

CONTROL DEL VOT

Una vegada que una persona faça la sol·licitud de vot per correu, ja no serà possible que vote de manera presencial el dia de la consulta, tot i que puga no haver-se tramitat el vot a distància.

PERCENTATGE MÍNIM PER A CANVIAR LES DATES

Perquè el resultat de la consulta puga traslladar-se al ple municipal, qué és qui té la potestat per a ratificar el canvi de dates de les festes majors, s’hauria de produir un percentatge de vots mínim. Això passarà si l’opció del «sí» obté un resultat del 60% (sobre la suma dels vots «sí»/«no»). Si el resultat és d’un percentatge major del 40% a favor del «no» (sobre la suma dels vots «sí»/«no») es deixaran les dates com han estat fins ara, és a dir, les festes patronals es celebraran del 22 al 25 d’abril de cada any.

COMISSIÓ DE SEGUIMENT

President: el secretari municipal. Secretari: el funcionari municipal del departament de cens i padró. Vocals: un representant per cada grup polític municipal (Compromís, PSOE, Partit Popular i Ciudadanos). Vocals: l’alcalde de Festes i el secretari de la Comissió de Festes.

PÀGINA WEB

L’Ajuntament de Banyeres de Mariola ha creat una pàgina web amb tota la informació sobre la consulta ciutadana. L’adreça és: http://consultafestes.org