El rector de la Universitat d’Alacant i l’alcalde de Banyeres de Mariola han signat el conveni de col·laboració que permetrà oferir el títol propi d’Expert Universitari en Gestió del patrimoni de la Universitat d’Alacant aquest curs. L’Ajuntament subvencionarà la matrícula als empadronats al municipi amb un descompte del 75 per cent respecte del preu, un incentiu que també s’aplicarà a jubilats i aturats. Els cursos d’expert i d’especialista es poden cursar per separat. Les persones no universitàries que estiguen interessades, podran assistir com a oients i rebran un certificat d’assistència.
La Casa de Cultura de Banyeres de Mariola esdevindrà aula universitària aquest any per a la impartició del títol, després que el rector, Manuel Palomar i l’alcalde, Josep Sempere, hagen signat un acord de col·laboració entre la institució acadèmica i l’Ajuntament. El curs, que forma part dels títols propis de la UA, proposa la capacitació i formació de tècnics i emprenedors per augmentar la qualificació, d’acord amb les exigències actuals de les administracions públiques, per a la gestió i tractament dels béns patrimonials del territori a través de dues-centes hores formatives que s’impartiran els divendres en horari de matí i de vesprada a la casa de Cultura de Banyeres.
El rector ha destacat la qualitat de la formació dels títols propis de la UA i l’aposta per apropar els estudis universitaris al territori, «formació adreçada a un ventall molt ampli d’alumnes que va des d’estudiants, fins a professionals del sector o ciutadans interessats en el patrimoni». Per la seua banda, l’alcalde, Josep Sempere, ha qualificat de «molt bona notícia que Banyeres aculla un curs universitari obert a tothom i a més amb una matèria que pot interessar a molta gent i que ofereix eixides professionals».
El termini de la matrícula finalitza el pròxim 25 d’octubre. El curs, dirigit pel professor Gabino Ponce, s’estructura en cinc unitats a través de les dues-centes hores que dura. La unitat de gestió del patrimoni urbà, arquitectònic i mediambiental; de gestió del patrimoni historicoarqueològic; gestió del patrimoni etnològic; gestió turística del patrimoni; i el treball de fi de curs que s’haurà de centrar en el patrimoni de Banyeres i comarca i amb vocació d’aplicar a la gestió. La realització del curs d’Expert i del curs d’Especialista Universitari en Gestió del Patrimoni, a més del treball del fi de Màster, que compta amb tres-centes hores, permeten obtenir el títol de Màster Universitari en Gestió del Patrimoni.