Entrevista de Banyeres Digital a l’alcalde Josep Sempere per a parlar dels primers cent dies del Govern de Banyeres de Mariola.
BANYERESDIGITAL | DILLUNS, 28 DE SETEMBRE DE 2015
Al complir-se els 100 primers dies del nou Govern municipal sorgit de les urnes el 24 de maig, Josep Sempere realitza una breu ullada a la gestió emmarcada en un context que ha possibilitat que, per primera vegada en la història local, Banyeres de Mariola compte amb un alcalde de caire econacionalista de la mà de Compromís.
Quin és el seu balanç com alcalde dels primers 100 dies de govern després de les últimes eleccions?
El balanç és, evidentment, positiu. Des del primer dia, a més del que significa acoblar-se a la nova situació, hem hagut de fer front a diferents qüestions que han sorgit inesperadament com la unificació del CEIP Alfonso Iniesta, el condicionament del nou menjador escolar, la reubicació del Conservatori Municipal, la pedregada del mes de juliol i els danys causats…, la qual cosa ens ha fet portar un ritme de treball considerable. Però estem contents, perquè la nostra intenció és i serà treballar de valent pel poble.
Compromís i PSOE estaven obligats a entendre’s a nivell municipal a partir dels resultats que van deparar les urnes?
Vistos els resultats, la nit de les eleccions tot pareixia apuntar un pacte entre Compromís i PSOE. Estava clar que l’electorat havia decidit tindre a l’ajuntament una major representació de regidors de partits d’esquerres. No obstant això, van existir els corresponents processos de negociació i els seus moments de tensió. Per altra banda, els dos caps de llista ens coneixíem amb anterioritat -som de la mateixa filà i esquadra-, la qual cosa va facilitar molt el diàleg.
I quin hauria de ser el paper de l’oposició al llarg de la legislatura amb la diferència d’un sol regidor?
El paper de l’oposició, crec , que hauria de ser el mateix, siga quina siga, la diferència de regidors. Jo, personalment, espere que desenvolupen més un paper col·laborador que inquiridor. Jo, al menys, ho hauria fet així. Crec que l’objectiu de tota la Corporació Municipal hauria de ser fer el millor per al poble i, per tant, no es guanya res posant entrebancs, només per crear discòrdia.
Se sent un alcalde, si ens permet l’expressió, “hipotecat”, arran del reintegrament en concepte de plusvàlues que haurà de realitzar l’Ajuntament als afectats pel Cadastre? En quina mesura aquest fet pot condicionar la política d’inversions en la present legislatura?
Per una banda, és cert que estem pendents de les resolucions judicials, que estan donant la raó al veïnat afectat. Per tant, se’ls haurà de tornar a cadascú la quantitat que es determine. Fins que no tinguem totes les sentències, que estan arribant poc a poc, no sabrem exactament de quina quantitat econòmica s’ha de fer càrrec l’Ajuntament. Per altra banda, la corporació anterior ja tenia en compte aquesta situació i va deixar estalviada una determinada suma, que podria cobrir una part.
Per això, fins que no es conega quina és la quantitat exacta que ha d’afrontar l’Ajuntament, no podem parlar ni de la seua repercussió ni de quina seria l’opció més òptima per fer-li front com a préstec o devolucions fraccionades. Cal ser prudents, esperar i confiar que aquesta situació no bloquege el funcionament normal de l’Ajuntament.
Quines seran les polítiques prioritàries per al seu Govern al llarg de la legislatura?
Principalment, es tractarà de polítiques socials on les persones seran el centre del nostre treball. Estem per a escoltar a la gent, veure quines són les seues necessitats, les seues inquietuds i els seus suggeriments. I, a partir d’això, nosaltres ens posem a treballar.
Per altra banda, hi ha accions de preservació de patrimoni material tals com instal·lacions, edificis municipals, culturals i naturals que no s’han d’oblidar i cal portar endavant.
Com pot repercutir en la població que tant a l’Ajuntament de Banyeres de Mariola com a la Generalitat governen els mateixos partits?
Esperem que repercutisca favorablement. No obstant això, en Diputació no comptem amb la mateixa situació. Per això, no abaixarem els nostres esforços en demanar serveis i millores per al poble, independentment del color polític que governen les institucions.
Quin recorregut polític albira per al Govern autonòmic format per PSOE i Compromís? Com interpreta el paper jugat per “Podemos” fins ara?
Confie en que el clima de concòrdia i enteniment siga el mateix que estem tenint a nivell local. Els fets d’aquestos primers mesos així ho corroboren, ja que molts punts que estaven dins de l’Acord del Botànic estan desenvolupant-se amb total normalitat. Respecte a Podem, crec que la seua intenció era clara: afavorir un canvi progressista al País Valencià. Per això van donar el suport a la investidura del nou Govern valencià i continuen donant mostres d’eixa voluntat de canvi, com ara últimament amb els nous pactes per a la reobertura de la Ràdio Televisió Valenciana.