L’Ajuntament de Banyeres ha publicat:
S’INAUGURA LA ITINERÀNCIA DE L’EXPOSICIÓ «BALLAR EL MORO»

Els ajuntaments de Banyeres de Mariola, Biar, Bocairent i Ontinyent han volgut col·laborar en un projecte expositiu transversal titulat «Ballar el moro» que posa de relleu les similituds i les peculiaritats de les festes i dels balls de moros i cristians. Al voltant d’aquesta exposició s’han programat tot un seguit d’activitats amb l’objectiu de mostrar, considerar i estudiar els elements festius que ens caracteritzen i, alhora, aproximar-nos a les nostres arrels socioculturals.

El divendres 29 de gener, a les 20:00 h, a la Sala Joan de Joanes de Bocairent es farà la conferència d’obertura amb la presentació de les activitats programades a totes les poblacions.

El 20 de febrer, a les 12:00 h, a la plaça de l’Ajuntament d’Ontinyent tindrà lloc una trobada de balls de moros i cristians, cavallets i gegants dels diferents pobles participants.

El torn de Banyeres de Mariola serà l’11 de març, a les 19:30 h, a la Sala d’Exposicions del Teatre Principal, on es farà una taula redona titulada «Orígens i diversitat de les festes i danses de moros i cristians». Tot seguit es farà la inauguració de l’exposició que estarà oberta de l’11 de març al 10 d’abril.

El cicle es tancarà a Biar el 8 i 9 de juliol, amb el congrés «La dansa dels altres. Alteritat i joc en la festa popular: moros, cristians i altres figures del diferent en el teatre, la música i la dansa de la tradició», organitzat per la Seu Universitària de Biar (Universitat d’Alacant) i els grups de recerca Lairem i Iconodansa de la Universitat Rovira i Virgili, amb el suport dels ajuntaments de Banyeres de Mariola, Biar, Bocairent i Ontinyent, el Museu Etnològic de Barcelona i l’Associació Cultural Joan Amades.