L’Ajuntament de Banyeres ha publicat:
 
MANIFEST DEL NOU D’OCTUBRE DE 2015
 
Hui, dia de la celebració del Nou d’Octubre, celebrem que som valencians i valencianes, que tenim una identitat fruit de la nostra història, del present i del nostre desig de futur. Això sí, sempre crítics i reflexius per poder avançar millorant.
 
El Nou d’Octubre de 1238, Jaume I prengué possessió de la ciutat de València i inicià el projecte de construir l’epicentre d’un nou regne. Hui és una de les festes més antigues d’Europa i, malgrat les més difícils circumstàncies, és referent indefugible del naixement del Poble Valencià, el qual, amb aquesta tradició, vol insistir en la seua arrelada voluntat de fer valdre els valors de llibertat, concòrdia i solidaritat amb l’esperit d’un poble que mira cap al futur.
 
Per aquesta raó, cal treballar des del present per assolir un sistema polític més participatiu, un sistema econòmic i social més just, una reforma de les institucions adaptada als temps que ens ha tocat viure i una millor redistribució de la riquesa.
 
El futur són els nostres joves. És per això que hem de reconéixer el seu paper transcendental dins de la nostra societat per poder elaborar polítiques actives i integradores que ajuden al jovent a aconseguir els seus reptes laborals i socials.
 
Reivindiquem un finançament més just, aquest és un objectiu irrenunciable. També hem de continuar treballant per a aconseguir unes infraestructures necessàries que garantisquen el nostre futur dins d’una Europa forta i, per això, apostem pel Corredor Mediterrani.
 
Més enllà de projectes concrets estan les persones i això significa prioritzar aspectes com l’educació, la sanitat, les polítiques socials i la creació de treball.
 
Després d’aquestos anys d’ajustos econòmics, hem de seguir esforçant-nos perquè la qualitat de vida de la nostra gent millore i progresse. Per això volem donar un missatge d’optimisme i d’esperança. Aquests atributs han d’anar acompanyats pel sentiment que ens empeny a la defensa de la nostra cultura i del nostre patrimoni. En l’autoestima de tot un poble resideix la força per exigir el que és just i millor per a totes i tots. Per això el valencianisme ha de caracteritzar-se per ser integrador, positiu i solidari.
 
Al llarg d’aquestos anys, joves i no tan joves han tingut que emigrar per a buscar feina fora de les nostres terres, tornant a mostrar un fet que creiem oblidat: el drama de l’emigració. Però aquest fenomen no solament està tenint lloc als nostres pobles, sinó també a altres regions del planeta, com ara a les fronteres sirianes o africanes.
 
Si volem construir una Europa integradora, social i solidària, aquesta no pot permetre fer ulls cecs al drama constant que representa l’arribada de pasteres a les costes europees del Mediterrani, com tampoc ha de mostrar indiferència cap al conflicte de Síria i les conseqüències d’aquest, com ara els contingents de refugiats que cada dia busquen una eixida de l’horror que representa la situació bèl·lica del seu país d’origen.
 
Per això necessitem, més que mai, que el caràcter obert, flexible i integrador dels valencians i les valencianes guie l’esperit d’enteniment europeu i que aquest estiga a l’altura dels seus habitants.
 
Apostar pels joves i per les institucions és deure de tots els valencians i les valencianes. A més a més, hem de valorar-les i considerar-les com un tret identificatiu més del nostre tarannà.
 
No hem de menystenir-les. Tot el contrari, hem de fer que les institucions valencianes tinguen el prestigi i la utilitat que realment es mereixen, valorant les funcions que aquestes realitzen per a construir una societat més justa i digna.
 
Les valencianes i els valencians han aportat, en tot moment, gran generositat i col·laboració. Amb tot, no volem que aquesta tradicional solidaritat supose situacions de discriminació, respecte d’altres territoris.
 
Per això sol·licitem a la Generalitat perquè al seu torn requerisca al Govern central el reconeixement del deute històric valencià i també que els pressupostos generals de l’Estat assignen cada any els recursos econòmics que ens corresponen en funció de la població i del pes econòmic del nostre territori.
 
Per tot això, l’Ajuntament de Banyeres de Mariola, en la celebració del Nou d’Octubre, vol manifestar el seu compromís en la defensa del Poble Valencià, dels nostres trets identificadors i de les persones que en formem part.
 
Banyeres de Mariola, 9 d’octubre de 2015.
 
COMPROMÍS PER BANYERES DE MARIOLA,
PARTIT POPULAR,
PARTIT SOCIALISTA DEL PAÍS VALENCIÀ i
CIUDADANOS