Compromís per Banyeres de Mariola considera que la participació ciutadana i la transparència administrativa són pilars fonamentals a l’hora de realitzar qualsevol gestió pública i que, per tant, aquests han de configurar l’ADN d’un govern responsable i compromés.

Un article extret del Reglament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Banyeres de Mariola –aprovat a començament de l’any 1992– diu: «Les normes, els acords i, en general, les actuacions municipals seran divulgades de la manera més senzilla i apropiada perquè realment puguen ser conegudes i compreses pels ciutadans i, com a conseqüència, puguen exercir els seus drets i complir les seues respectives obligacions». Amb això, molts punts d’aquest Reglament s’han complit a mitges o simplement no s’han dut endavant. Aspectes com la difusió dels plens municipals, la creació d’una Oficina d’Informació, la participació ciutadana als òrgans de govern o la consideració efectiva d’una proposta popular moltes vegades s’ha passat per alt o simplement s’ha deixat de banda. Compromís vol que la participació ciutadana a les institucions polítiques locals, així com als òrgans de govern, siga efectiva. Per això, un dels punts essencials de la futura governabilitat passa per recuperar plenament aquest Reglament de Participació Ciutadana afegint millores, per consultar a la ciutadania abans de realitzar qualsevol projecte destacable, per considerar l’opinió dels veïns i veïnes d’un barri a l’hora de realitzar un canvi o modificació, etc. En definitiva, el bon govern passa per atorgar a la política una nova concepció: gestionar allò nostre de manera conjunta i oberta, considerant cada opinió i idea de qualsevol veí o veïna.

A més a més, la informació de tota gestió pública ha de ser accessible i estar disponible per a tot aquell que ho desitge i, per tant, la transparència ha de ser un dret fonamental i una base per a la construcció i l’enteniment d’aquesta nova política. Per tot això, Compromís per Banyeres de Mariola farà de la transparència i la participació ciutadana els motors del seu govern, les eines fonamentals perquè ningú estiga exclòs d’un projecte comú.

COMPROMÍS AMB LA CULTURA I L’ESPORT

A l’igual que la participació ciutadana individual és fonamental, també ho és la col·laboració d’associacions i col·lectius del nostre poble i, per això, la celebració del Consell de Cultura municipal, el Consell d’Esports i el Consell de Ràdio han d’efectuar-se freqüentment comptant amb plenes garanties per part de l’Administració. Compromís considera que aquestes trobades i reunions són positives i necessàries, ja que milloren el nivell cultural i d’oci de la nostra localitat. Per aquesta raó, s’elaborarà un calendari periòdic amb la celebració d’aquests encontres els quals ajudaran, entre d’altres, a la configuració de projectes comuns i estables entre associacions i col·lectius del poble.