Compromís per Banyeres de Mariola considera que és necessari celebrar un referèndum obert a totes les veïnes i veïns de la localitat per a decidir un possible canvi de les festes majors al cap de setmana. Per aquest motiu, un dels punts essencials del programa polític de Compromís, quant a l’apartat fester, recull la celebració d’aquest plebiscit destinat no solament als festers, sinó a totes les persones empadronades al municipi.

La nova realitat econòmica i social dels temps actuals fan que moltes facetes de la vida experimenten canvis substancials. Un d’aquests s’emmarca en la present dinàmica festera i les noves circumstàncies que l’envolten. Ens referim al fet, cada vegada més costós, de poder estar i sufragar tot el període fester d’entre el 21 i el 25 d’abril al nostre municipi. Els condicionants laborals estan fent que cada vegada més i més joves del nostre poble hagen de buscar treball ja no solament fora de la nostra localitat, sinó més enllà del nostre país. Això fa que la possibilitat de gestió d’aquesta situació (mobilitat, permisos, costos, etc.) siga més complexa que mai. Però no solament això, ja que la crisi econòmica ha comportat que moltes empreses no puguen permetre estar inoperables entre setmana durant el període fester.

Compromís opina que, considerant els motius anteriors, ara és el moment de sotmetre a decisió dels banyerencs i les banyerenques el futur de la nostra festa i manifesta la seua voluntat de celebrar un referèndum en què es tinga en compte l’opinió de tothom. A més, les possibilitats quant a la pregunta o preguntes són múltiples ja que, arribat el moment, no solament es pot preguntar pel canvi de les festes al cap de setmana, sinó també per la relació entre cap de setmana i quins dies de festa.

LES CORDAES, UNA VOLUNTAT COL·LECTIVA

Compromís aposta per la recuperació de les tradicions perdudes i, amb això, un altre aspecte essencial que vertebra l’apartat de festes del programa polític per a Banyeres de Mariola és la represa de les cordaes per al municipi. Recollides més de mig miler de signatures, aquest és un testimoni afegit del desig de gran part de la població per retrobar-se amb una tradició que vam perdre ara fa quasi una dècada. Per això, encara que existeix una nova normativa, creiem que allò que cal és la voluntat política necessària perquè la determinació social isca endavant i, en Compromís, la tenim.